dimecres, 27 d’octubre del 2010

VIATGE A POLÒNIA




Polònia


Aquest estiu, coincidint amb el bicentenari del naixement del compositor nacional de Polònia, Fryderyk Chopin (1810-1849), Aiuma ha organitzat 2 cursos sobre Polònia. El primer curs “Una aproximació a la música polonesa” dedicat a la història de la música d’aquest país, els antecedents i els contemporanis de Chopin; una panoràmica sobre Fryderyk Chopin i la música polonesa als segles XX i XXI, amb les expressions de la música popular polonesa com el Jazz, el Pop, el folk i la cançó d’autor.

I el segon dels cursos, “ El blanc i el roig: un acostament a Polònia” ha tractat sobre la seva geografia física i humana, de la seva història, societat, cultura, religió, i de les seves arts plàstiques, la seva literatura i arquitectura.

I com el títol prou indica, aquest curs proposava un acostament a Polònia, complementat amb un viatge optatiu al país del Vístula, que s’ha portat a terme  del 11 al 19 de setembre. Durant aquests dies, un grup de 20 persones de Matadepera varem viatjar a Polònia, acompanyats del Sr. Àngel Morillas, assessor de la Unesco, que va dissenyar una ruta molt completa per poder visitar, entre altres coses, 7 dels 13 llocs declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat.

El recorregut va començar el mateix dissabte a la nit, a Varsòvia, amb un recital de Chopin a càrrec de la pianista Ewa Beata Ossowska. El diumenge, varem visitar la capital, el parc dels Banys Reals, l’estàtua de Chopin, el guetto jueu, el casc antic i el Castell.  Dilluns, sortida cap a Czestochova, per veure la Moreneta polonesa. Durant el viatge varem poder visitar el santuari Jasna Gora, i seguidament ens varem dirigir  cap a Wroclaw. El dimarts passejàvem per Wroclaw i varem poder veure el Centre del Centenari. El dimecres visitarem els camps d’Auschwitz i Birkenau. El dijous ja érem a Cracòvia, visitant la ciutat, el guetto -amb dues sinagogues i un cementiri jueu-, l’església de Santa Maria, la catedral de Wawel, la universitat, on estudiaren Copèrnic i Joan Pau II, i seguidament anàrem a les mines de sal  de Wieliczka. El divendres arribàrem a Zakopane, al peu dels Carpats, per visitar la ciutat i  algunes esglésies de fusta, com la de Binarowa, i diumenge pujàvem en funicular a la muntanya de Gubalowka. Durant el viatge també hem pogut gaudir de la cuina polonesa, de la jueva i de les seves músiques populars en viu.

Conèixer Polònia i la lluita dels polonesos al llarg dels anys per aconseguir la seva independència ha estat per nosaltres una lliçó magistral d’història. També és admirable la seva tenacitat i l’esforç que han fet durant els pocs darrers anys de democràcia per reconstruir el país,  i el profit que saben treure dels seus propis recursos. És un viatge que recomanem especialment.

No deu ser per què sí que als catalans també ens diuen  “polacos”.



RECEPTA DE LES COSTELLES GRAN POLONIA