dilluns, 3 de gener del 2011

FESTES DE SANT SEBASTIÀ



Com cada any, al voltant del 20 de gener, arriben les festes majors d’hivern a Matadepera, organitzades per la Germandat de Sant Sebastià, una mútua assistencial sorgida l'any 1900, que ajudarà els agermanats malalts amb la substitució en les feines agrícoles del malalt mentre duri la malaltia, i una pesseta diària (de les del 1900) de pensió.

En l'actualitat, la Germandat de Sant Sebastià, és una entitat cultural encarregada d'organitzar les festes majors d'hivern a Matadepera amb què la vila recorda les seves arrels rurals.

Les festes de Sant Sebastià, copatró de Matadepera, son  una de les celebracions més esperades, Les festes giren al voltant d’un pi de grans dimensions, que es va a cercar col·lectivament a les afores del poble i que, replantat al mig de la plaça, esdevé l’eix de totes les activitats tradicionals posteriors.

L’any 2000 és va celebrar el centenari de la Germandat, el pi va ser el més gran de l’ història i tota la festa va ser extraordinària. El poble es va vestir d’acord amb l’època de 1900, els Tastets varen sortir al carrer, aquesta vegada es va unificar el menú, escudella i carn d’olla per a tothom.


El pi




La missa



Cercavila


Autoritats


                                                     Botiguers


Al Banc








Artesans



Venedores de llegums


Matanceres


                                                       fent botifarres


El drapaireeeeeee, compro pell de conill!


Autoritats de viles properes



Tres senyors


Tres generacions



L'escudella


La carn d'olla



L’origen d’aquestes festes ve d’antiquíssimes celebracions precristianes, i de les festes del solstici d’hivern destinades a celebrar l’inici de  la recuperació de la llum solar després de mesos de foscor.

Amb el sacrifici ritual d’un arbre, els nostres avantpassats mostraven el seu respecte pels déus, les forces i els esperits que viuen dins el bosc. Hi ha molts altres llocs en que es fan festes al voltant d’ un arbre, com  la festa del Pi de   Centelles o, la Davallada Du Pi de Pollença.              

Per altra banda, l’encesa de focs provindria de les celebracions relacionades amb el solstici d’hivern. El Sol era cabdal en un moment en què no hi havia electricitat i en què l’economia domèstica depenia de l’agricultura i el petit comerç, L’encesa de focs rituals estaria destinada a celebrar l’inici de l’allargament de les hores solars, i  formaria part de cerimònies per propiciar la fecunditat de la terra.

I ara,anem de festa!

Divendres dia 14 tenim una gran timbalada pels carrers del centre del poble, marxa amb torxes, correfoc i percussió, encesa de monumentals fogueres dins la riera.














Dissabte 15 tenim per començar, repic de campanes, Fira d’Artesans, sopar al bosc i baixada del pi.






Diumenge dia 16, pelar el pi, plantada del pi i la Gran Mostra Gastronòmica.







Dissabte dia 22, esmorzar de botifarrada, Gran Concurs de Grimpaires


Diumenge dia 23  Ofici solemne de Sant Sebastià, Cercavila, Ball de l’Arbre, Ball del Tortell



Dilluns dia 24 Retirada del pi i Missa de difunts.

Evidentment que el programa és molt més llarg, hi ha concursos, sardanes, teatre, xocolatada esports i moltes més coses, però no us vull cansar; m’he volgut limitar a les activitats que giren entorn del pi i del foc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada