dimarts, 4 de gener de 2011

TASTETS DE SANT SEBASTIÀ

La Gran Mostra Gastronòmica, més coneguda com els Tastets, és un dels actes estrella de les Festes de Sant Sebastià. El seu origen es remunta a l’any 1978, en que un petit grupet de dones del poble, la Montserrat Lladó, la Consol Verdaguer de Cal Macià, la Segunda Bartolomé, La Maria Martí i alguna altre,  per compensar l’esforç que havien fet els homes baixant el pi, es varen posar d'acord per treure al carrer unes truites, pa amb tomàquet  i alguna cosa més que tenien per casa; per això, l’origen dels Tastets son les truites. Aquest fet va agradar, i va fer que es convertís en una tradició.

 Al 1979 les dones del poble varen rebre una invitació per part de la junta de la Germandat, per participar en una “mostra gastronòmica” a la Plaça de Cal Baldiró, aquesta va ser la primera Gran Mostra Gastronòmica, varen participar 36  mestresses de Matadepera, aquesta vegada  també varen portar pastissos fets a casa perquè els veïns del poble els tastessin. No cal dir que l’èxit fou molt gran.


Truites al carrer


Sant Isidre, any 1979Carrer Sant Isidre; aprox. any 1984                                      Carrer Sant Llorenç, data desconeguda

Carrer Sant Llorenç 1986


                            Carrer Sant Llorenç any 1988
                           Carrer Sant Llorenç, 1991

                             
Les mestresses es van organitzar en paradetes segons els carrers del poble on vivien o els que els hi quedaven més propers, més tard s’hi afegirien les urbanitzacions. La Mostra es va fer  a la plaça de Cal Baldiró fins que el fred i la nevada de l’any 1981 va fer que es traslladés al Pavelló Municipal; quan va caure l’antic pavelló, els Tastes es feien en unes carpes, fins que varen poder tornar al nou pavelló.


L’any 2000, any del centenari de la Germandat de Sant Sebastià, els Tastets varen ésser molt especials, com ho va ésser tota la festa, i en aquesta ocasió varen tornar a sortir al carrer. L’escudella i carn d’olla va ser un bon encert per combatre el fred.Sant Isidre 2000Verge de Montserrat 2000

                                                               
La decoració de les taules també acostuma a ser original i divertida, com aquestes banyistes o el cinèma.A partir del 2002 comença la participació masculina, entra un grup mixt de joves, el 2004 l'Andreu Martin forma el primer grup d’homes que participen en els Tastets;  actualment hi parcicipa un grup d'homes de Sant Llorenç dels Pins, i a Les Pedritxes hi participen homes, dones i nens.
                      


                       

1 comentari:

  1. Fantàstic Imma. Et felicito. Més que una entrada és un article periodístic ...I dels bons!

    ResponElimina