divendres, 12 de novembre del 2010

CONILL AMB SAJOLIDA

La proposta del Club de Lectura aquesta vegada ha estat Conill amb Sajolida; Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la 2009,  de Joan Comasòlives.

Comasòlivas, nascut a Matadepera, 1966,  fill del darrer pagès, coneix molt bé el món rural on va néixer, una època que ja s’ha acabat, i a la que ell ens hi transporta de forma magistral.

El relat té lloc a Viladececs, població bàsicament agrícola, i la seva ciutat veïna de Terradell, en plena evol·lució industrial dedicada al tèxtil.

A Viladececs el clima és dur, a vegades fa molt de fred i mata les oliveres, plou poc o plou massa, hi ha calamarsades, la terra és magra i costa moltes hores de treball perquè produeixi;  a més, s’ha de vigilar als nou vinguts, perquè els roben tot el que poden.

Al llarg de la novel·la coneixem els personatges, pel seus noms i pels seus mal noms, cal Granotes, el Borni, el Malparit, mossèn Xurriaques, ca l’Escorre-cigales, cal Ximo... i també la  forma natural de parlar dels seus personatges, els seus refranys i frases fetes.

Coneixem també la vegetació autòctona, les herbes, les plantes, els arbres fruiteres, amb les seves variants dins de cada espècie; assistirem amb tot luxe de detalls a una matança del porc, veurem com és treballa a la vinya, en un pou de calç; coneixerem totes les eines del camp i la seva utilització. Viurem també el moment de la canalització de l’aigua i el descobriment de la meravella que és que ragi d’una aixeta penjada a la paret.

Comasòlives ha vist com anava desapareixent la vinya, i com s’anaven edificant els terrenys, resultat de la guerra civil espanyola i de la especulació urbanística. i ho ha volgut explicar. Com arxiver podia haver escrit un extens tractat, però ha preferit fer-ho d’una  forma més amena

La novel·la és un retrat de l’època; ha tingut molt bona acollida i s’ha hagut de reeditar. Ens en alegrem moltíssim!










 
CONILL AMB SAJOLIDA, LA RECEPTA

La recepta del conill amb sajolida, senzilla, gustosa i rotunda, unió del mas i del bosc, que a la novel·la el pas del temps havia  anat destruint; no sabem d’on ni com, però, gràcies a la recerca de Joan Comasòlives,  aquí la tenim.

Preu: barat
Dificultat: cap ni una
Temps: 3 hores ben bones

Ingredients per 4 persones:

Un conill ben maco espelletat
1/2pebrot vermell
1ceba de Figueres mitjana
2 grans d’all
6cullerades de tomàquet trinxar
Oli verge d’oliva
Sal
Sucre
Pebre negre
Conyac
3 o 4 branquillons de sajolida
2 pastanagues

Brou (col, patata, pastanaga, potes pedrers i altres menuts de gallina, un os d’espinada, un os del genoll de vedella, un braó de xai)

Com es fa

Abans que res (pot ser el dia abans), prepareu un brou fent bullir els ingredients expressats, i altres que us abelleixin, però que no quedi gaire fort (p ex no hi poseu xoriço) ni gaire salat.

Talleu el conill a trossos no gaire petits, que amb 3 o 4 feu plat. Salpebreu el conill i enrossiu-lo amb oli verge d’oliva en una cassola de terrissa o de ferro de mitja alçada. No el tapeu encara que esquitxi una mica, perquè, si no, us quedarà rebullit. Un cop ros, enretireu-lo de la cassola i reserveu-lo. Quan comenci a ser ros, afegiu-hi la ceba i, un cop rossa aquesta, mitja dotzena de cullerades de tomàquet trinxat. Si voleu, poseu-hi un xic de sucre per a corregir l’acidesa del tomàquet, però no gaire. Afegiu-hi la sajolida.. Un cop acabat el sofregit, incorporeu-hi el conill, tireu-hi un raig generós de conyac i que faci la xup-xup uns minuts. Cobriu el conill amb el brou i deixeu-lo a foc baix. Al cap d’una hora, tireu-hi un parell de pastanagues tallades a rodanxes i deixeu-lo coure encara un altra hora i mitja, afegiu brou si cal, fins que veieu que la carn se separa tota sola dels ossos, senyal que ja es pot servir. Bon profit.

                                                        Joan Comasòlivas i Font, 18.11. 2010


2 comentaris:

  1. Molt bé Imma,has fet una explicació del llibre del Joan Comesòlives millor que la d'un crític literari. L'afegit de la recepta un 10!

    ResponElimina